Opšta hirurgija

Opšta hirurgija

Opšta hirurgija

Odeljenje hirurgije u okviru O.B. Senta se sastoji od tri organizacione jedinice: opšte hirurgije, ortopedije sa traumatologijom i urologije.

U sklopu odeljenja se obavljaju preoperativna priprema, opertivno- i postoperativno lečenje bolesnika koji su primljeni zbog patoloških promena i stanja. U okviru odeljenjske ambulante radnim danima se obavljaju i specijalističko-konsultativni pregledi i ambulantno-polikliničke usluge, pacijenti sa hitnim stanjima I povredama svakodnevno se zbrinjavaju.

Odeljenje raspolaže sa šesdeset bolničke postelje, od kojih je pet u jedinici poluintenzivne terapije i nege.

Odeljenje raspolaže sa četiri savremeno opremljene operacione sale: sala za opštu hirurgiju, ortopediju, urologiju i salom za septičku hirurgiju, u kojima se obavljaju elektivne i urgentne operacije. Sale za opštu hirurgiju i urologiju su opremljene najsavremenijim uređajima I instrumentima.

Godišnje se na odeljenju obavi oko 1300 operacija u opštoj anesteziji.


OPŠTA HIRURGIJA

Na odeljenju opšte hirurgije trenutno je zaposleno sedam hirurga:

  • dr Komlós Árpád – načelnik odeljenja
  • dr sci med. Miodrag Mrkšić
  • dr Milan Šarac
  • dr Kóspál Tamás
  • dr Kormányos András
  • dr Burány Lehel
  • dr Dragan Vasić

 

U okviru odeljenja ima tridesetsedam bolesničkih postelja. Godišnje se obavi približno 1000 operacija u opštoj anesteziji.
U okviru odeljenjaopšte hirurgije obavljaju se: dijagnostika, preoperativna priprema, operativno i neoperativno lečenje sledećih oboljenja:

1. Hepatobilijarna oboljenja
Pored najčešćih hepatobilijarnih oboljenja (holecistitis, holelitijaza, holedoholitijaza, pankreatits), u poslednjih par godina je uvedeno i operativno lečenje benignih- i malignih oboljenja jetre i žučnih puteva.Izvode se anatomske i neanatomske resekcije jetre, resekcije i rekonstrukcije žučnih puteva.Većina operacija se izvodi laparoskopski.

2. Kolorektalna oboljenja
U poslednjih dve godine naše odeljenje uključeno je LAPSERB projekat Ministarstva zdravlja Republike Srbije, gde su naši hirurzi edukovani za laparoskopske operacije malignih oboljenja debelog creva i rektuma. Takodje u sklopu našeg odeljenja veliku važnost pridajemo dijagnostici i preoperativnoj pripremi bolesnika sa ovim oboljenjima. Pre operacije svi bolesnici budu pregledani na onkološkom konzilijumu gde se određuje optimalni terapijski plan.
Pored toga bavimo se lečenjem benignih i hroničnih inflamtornih oboljenja creva kao i proktologijom.

3. Ezofagogastrična oboljenja
Kod bolesnika sa benignim i malignim oboljenjima jednjaka i želuca radi se dijagnostika i procena resektabilnosti oboljenja ove regije. U odnosu na tip i lokalizaciju malignog oboljenja rade se parcijalne, subtotalne i totalne gastrektomije.
Kod uznapredovalih malignih oboljenja jednjaka rade se tzv. palijativne operacije, formiranje gastrostome.

4. Oboljenja dojke
Na našem odeljenju se leče benigna i maligna oboljenja dojke. Nakon radiološki verifikovane (ultrazvuk, mamografija) tumorske promene pacijentima radi se CORE biospsija tumora dojke pod ultrazvukom. Nakon toga onkološki konzilijum određuje dalji tretman. U rutinski rad uvedeno preoperativno obeležavanje limfnog čvora – čvora stražara (sentinel čvor) metilen plavim u pazušnoj jami, čime se smanjuje broj nepotrebnih obimnih operacija a samim tim i komplikacija. Izvodimo velik broj resekcionih i onkoplastičnih operacija sa ili bez evakuacije limfnih čvorova iz pazušne jame.

5. Oboljenja trbušnog zida (kile)
Pored klasične rekosntrukcije kila prednjeg trbušnog zida, od 2017. g. u svakodnevnu praksu uvedena i laparoskopska metoda operacija ingvinalnih i femoralnih kila (TAPP i TEP tehnika) kao i pupčanih i postincizionih kila. U dogovoru sa bolesnikom hirurzi se odlučuju za najbolji individualni operativni tretman.

6. Urgentna oboljenja
Na odeljenju opšte hirurgije svakodnevno se izvode urgentne operacije. Većina operacija (upala slepog creva, akutna upala žučne kese, inkarcerisana kila, perforisani čir dvanejstopalačnog creva) se izvodi laparoskopskim putem (jedinstveno u regionu) čime je postoperativni oporavak bolesnika skraćen. Sva druga akutna stanja (perforacije creva, mehančke opstrukcije GIT trakta, itd.) kao i traume zbrinjavamo po algoritmu vodiča dobre kliničke prakse izdatih od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

PERSPEKTIVA:
Plan odeljenja opšte hirurgije je dalje napredovanje i usavršavanje. Kontinuirano se sprovodi edukacija lekara. U okviru laparoskopske hirurgije planira se izvođenje sve složenijih zahvata. U planu je uvođenje novih procedura u okviru endokrine i rekonstruktivne hirurgije, čime bi proširili opseg operacija, podigli kvalitet pružanja zdravstvene usluge i pozicionirali se kao lideri u odnosu na druge sekundarne zdravstvene ustanove.

Sertifikat Misija Najbolja porodilišta u Srbiji
Važni telefoni
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa kako bi funkcionalnost društvenih mreža funkcionisala, kao i za analizu prometa na web-lokaciji. Pročitajte više na tasteru "Prikaži detalje".
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa na sajtu.