Otorinolaringologija

Otorinolaringologija

Otorinolaringologija

Kao početak rada ORL službe u Senti smatra se 1958. godina, kada je osnovana prva specijalistička ORL ambulanta a već godinu dana kasnije i ORL odeljenje . Osnivač i prvi načelnik ORL službe u Senti je bio dr Ferenc Košicki. Danas u ORL službi rade tri lekara, specijaliste otorinolaringologije dr Bohata Komloš Roža- načelnica ORL odeljenja, dr Ivan Đeković i dr Tamara Vujačić, kao i 10 medicinskih sestara i tehničara i 1 tehničko osoblje.

ORL službi OB Senta gravitiraju pacijenti iz opština Senta, Ada, Čoka, Kanjiža, Novi Kneževac, kao i pacijenti iz Bečeja, što čini oko 100 000stanovnika. Rad ORL službe se odvija kroz ambulantni i stacionarni deo kao i preko dnevne bolnice, a van radnog vremena ambulante, permanencija rada se obavlja putem pripravnosti kada se primaju hitni slučajevi, isključivo sa uputom. ili u okviru konsultantskog pregleda. Otorinolaringologija se bavi dijagnostikom i lečenjem oboljenja iz regije uha, grla, nosa, paranazalnih sinusa, grkljana, promena u regiji glave i vrata, patologijom pljuvačnih žlezda, saniranjem povreda iz regije glave i vrata, kao i zbrinjavanjem hitnih stanja, pod kojima se podrazumevaju krvarenja iz nosa, peritonzilarni i drugi apscesi u ždrelu, gušenja i otoci u regiji glave i vrata bilo inflamatorne ili alergijske prirode, prisustvo stranih tela ždrela, grkljana i jednjaka, komplikacije upala srednjeg uva i paranazaolnih sinusa i povreda u ORL regijii. Od hirurških operacija se u opštoj anesteziji rade operacije krajnika ( rade se i u lokalnoj anesteziji), operacije nosnih polipa , operacije nosne pregrade, instrumentalne repozicije nosnih kostiju posle preloma, korektivne operacije odstojećih ušnih školjki, laringoskopske operacije ( biopsije, polipi i čvorići i ciste na glasnicama, dekortikacije glasnica), rigidne ezofagoskopije u cilju uklanjanja stranog tela jednjaka kao i u dijagnostičke svrhe, radi se i paracenteza, ekstirpacije limfnih čvorova u dijagnostičke svrhe, kao i uklanjanje manjih benignih ili malignih promena iz regije nosa i ždrela, koji se rade i u lokalnoj anesteziji. . U lokalnoj anesteziji radimo veliki broj hirurških intervencija u regiji glave i vrata od ekstirpacije ateroma, preko ekscizija dobroćudnih i malignih promena sa kože sa PH verifikacijom, kao i manje plastično rekonstruktivne zahvate. Godišnje seobavi oko 300 operacija. U okviru ORL službe radi ORL ambulanta, koja pokriva i primarnu zdravstvenu zaštitu i radi svakodnevno, po ranije utvrđenom rasporedu lekara , a pregledi se zakazuju od strane izabranog lekara preko IZIS-a. I pored zakazivanja pregleda u ORL ambulanti se svakodnevno pregledaju i svi hitni i prioriteti slučajevi koji moraju imati adekvatan uput. U okviru ORL ambulante se obavljaju opšti ORL i audiološki pregledi ( audiometrija u tihoj sobi, timpanometrija i kalorijsko ispitivanje unutrašnejg uva). Godišnje se u ORL ambulanti obavi oko 8000 pregleda, oko 500 audiometrija, oko 250 timpanometrija i oko 350 kalorijskih testova. U skladu sa tendencijom za stalnim napretkom ORL službe, lekari i tehničari ORL službe redovno prisustvuju kongresima , seminarima i drugim edukacijama iz ORL regije.

Sertifikat Misija Najbolja porodilišta u Srbiji
Važni telefoni
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa kako bi funkcionalnost društvenih mreža funkcionisala, kao i za analizu prometa na web-lokaciji. Pročitajte više na tasteru "Prikaži detalje".
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa na sajtu.