Odeljenje urologije

Odeljenje urologije

Odeljenje urologije

Odeljenje hirurgije u okviru O.B. Senta se sastoji od tri organizacione jedinice: opšte hirurgije, ortopedije sa traumatologijom i urologije.

U sklopu odeljenja se obavljaju preoperativna priprema, opertivno- i postoperativno lečenje bolesnika koji su primljeni zbog patoloških promena i stanja. U okviru odeljenjske ambulante radnim danima se obavljaju i specijalističko-konsultativni pregledi i ambulantno-polikliničke usluge, pacijenti sa hitnim stanjima I povredama svakodnevno se zbrinjavaju.

Odeljenje raspolaže sa šesdeset bolničke postelje, od kojih je pet u jedinici poluintenzivne terapije i nege.

Odeljenje raspolaže sa četiri savremeno opremljene operacione sale: sala za opštu hirurgiju, ortopediju, urologiju i salom za septičku hirurgiju, u kojima se obavljaju elektivne i urgentne operacije. Sale za opštu hirurgiju i urologiju su opremljene najsavremenijim uređajima I instrumentima.

Godišnje se na odeljenju obavi oko 1300 operacija u opštoj anesteziji.

Bavi se dijagnostikom i lečenjem oboljenja bubrega i urotrakta.
U okviru ovog odeljenja se rade složene dijagnostičke procedure: endoskopska dijagnostika, ehotomografski pregledi urotrakta i radiološke dijagnostičke procedure, a na osnovu uroloških indikacija uključujući i CT bubrega, mokraćne bešike i prostate, IVU (intravenous urogram) Invazivne dijagnostičke procedure obuhvataju biopsiju prostate, biopsiju mokraćne bešike, biopsiju testisa i druge slične dijagnostike.
Na odeljenju urologije obavljaju se i brojne hirurške intervencije mokraćnih i gentitalnih organa (operacije tumora mokraćne bešike; transuretralna resekcija tumora prostate, transvezikalne prostatektomije, operacije tumora genitalnih organa). U slučaju stres-inkontinencije radiom kolposuspenziju (TOT). U slučaju hidronefroze praćeno grčevitim bolovima postavljano J-J stent, u slučaju potpune okluzije uretera postavljamo perkutanu nefrostomu.
Odsek urologije se nalazi u sastavu Hirurškog odeljenja O.B. Senta.
Trenutno imamo jednog urologa:
- dr Ileš Janoš
i jednog specijalizanta za urologiju:
- dr Der Andor

U okviru ambulantnog rada, sprovode se pregledi i dijagnostičke procedure kao što su ultrazvučni pregledi, rendgen dijagnostika (intravenska urografija, uretrocistografija i retrogradna pijelografija) i laboratorijske dijagnostičke procedure.
U najvećem broju slučajeva, pacijenti se primaju na odeljenje sa završenom dijagnostičkom obradom u cilju operativnog lečenja.
Onkološki pacijenti se šalju na Uroonkološki Komisiju Kliničkog Centra Novi Sad. Na osnovu odluka Komisije kod naših pacijenata se preko odeljenja urologije administriraju LHRH analozi, a hemioterapija za lečenje karcinoma prostate, karcinoma urotelijuma kao drugih urogenitalnih karcinoma, administrira se u dnevnoj bolnici. U slučaju potrebe za radioterapijom pacijenti se šalju u Institut u Sremskoj Kamenici.

Sertifikat Misija Najbolja porodilišta u Srbiji
Važni telefoni
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa kako bi funkcionalnost društvenih mreža funkcionisala, kao i za analizu prometa na web-lokaciji. Pročitajte više na tasteru "Prikaži detalje".
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa na sajtu.