Odeljenje ortopedije i ortopedske traumatologije

Odeljenje ortopedije i ortopedske traumatologije

Odeljenje ortopedije i ortopedske traumatologije

Odeljenje hirurgije u okviru O.B. Senta se sastoji od tri organizacione jedinice: opšte hirurgije, ortopedije sa traumatologijom i urologije.

U sklopu odeljenja se obavljaju preoperativna priprema, opertivno- i postoperativno lečenje bolesnika koji su primljeni zbog patoloških promena i stanja. U okviru odeljenjske ambulante radnim danima se obavljaju i specijalističko-konsultativni pregledi i ambulantno-polikliničke usluge, pacijenti sa hitnim stanjima I povredama svakodnevno se zbrinjavaju.

Odeljenje raspolaže sa šesdeset bolničke postelje, od kojih je pet u jedinici poluintenzivne terapije i nege.

Odeljenje raspolaže sa četiri savremeno opremljene operacione sale: sala za opštu hirurgiju, ortopediju, urologiju i salom za septičku hirurgiju, u kojima se obavljaju elektivne i urgentne operacije. Sale za opštu hirurgiju i urologiju su opremljene najsavremenijim uređajima I instrumentima.

Godišnje se na odeljenju obavi oko 1300 operacija u opštoj anesteziji.


ODELJENJE ORTOPEDIJE I ORTOPEDSKE TRAUMATOLOGIJE

Odeljenje se bavi dijagnostikom i lečenjem povreda i oboljenja koštano zglobnog sistema, uključujući i zbrinjavanje urgentnih stanja u ovoj oblasti.
Na odeljenju ortopedije i traumatologije, u okviru hirurškog odeljenja Opšte Bolnice Senta radi ukupno tri specijalista ortopedske hirurgije:

  • dr Čaba Bauerfeind
  • dr Kristian Dudaš
  • dr Srđan Ninčić.

 

Odeljenje raspolaže sa 12 bolesničkih postelja (u slučaju potrebe i više), ambulantom za ortopedsko traumatološka stanja i gipsaonom.
Ambulantno se godišnje pregleda oko 7600 pacijenata.
Tokom godine se na odeljenju hospitalizuje oko 230 pacijenata.
Odeljenje ortopedske hirurgije raspolaže posebnom operacionom salom sa ekstenzionim stolom, u kojoj je moguće izvesti i složenije koštano zglobne operacije. Izvode se razne procedure resekcionih, mobilizacionih,dinamičkih, amputacionih, korektivnih, stabilizacionih rekonstruktivnih i aloartroplasičnih operacija.
Najčešće lečene povrede su povrede zgloba kuka. Shodno indikacijama vrši se aloplastične i osteosintetske operacije.

Dijapazon operativnih zahvata obuhvata: hirurško lečenje preloma gornjih i donjih ekstremiteta savremenim implantima za internu (unutrašnju) fiksaciju preloma pod kontrolom rendgen aparata i to:
- intramedularnim klinovima (IM) (proksimalni femur, dijafizu femura, tibiju).
- DHS (dynamic hip screw) i DCS (dynamic condylar screw)
- hirurgija ugradnje veštačkih zglobova kuka
- hirurško lečenje urođenih i stečenih deformiteta lokomotornog aparata (čukljevi,luksacije zgloba kuka, nestabilnost čašice kolena...)
- hirurško lečenje infekcije lokomotornog aparata (osteomijelitis, gnojne upale zglobova i mekih tkiva).

U postoperativnom toku pored stručne medicinske nege primenjuje se rana fizikalna terapija i rehabilitacija pacijenata, koji u najvećem broju budu osposobljeni tj rehabilitovani za dalji samostalni život.

Dalji planovi:
U toku je nabavka preostalih instrumenata za artroskopiju.
Edukacija ortopeda za artroskopske operacije ja u završnoj fazi.Sledi uvođenje novih operacija u oblasti artroskopske hirurgije, i početku dijagnostičke procedure a zatim menisektomije i operacija ligamentarnog aparata kolenog zgloba.

Sertifikat Misija Najbolja porodilišta u Srbiji
Važni telefoni
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa kako bi funkcionalnost društvenih mreža funkcionisala, kao i za analizu prometa na web-lokaciji. Pročitajte više na tasteru "Prikaži detalje".
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa na sajtu.