Patológia

Patológia

Patológia

A zentai kórház patomorfológiai szolgálata 1971-ben alakul meg, amikor dr Tóth-Abonyi István befejezte a patológusi szakosítást.

Patológia

 

 

 

A zentai kórház patomorfológiai szolgálata 1971-ben alakul meg, amikor dr Tóth-Abonyi István befejezte a patológusi szakosítást. Egyben ő lett az első osztályvezető főorvos és ezt a tisztséget 1989-ig töltötte be. 1989-1991. között az osztályvezetői főorvosi tisztséget Dr sci. med Tóth Tibor töltötte be. 1993-ben fejezte be a szakosítást dr Fenyvesi  Attila és 1994-től vezeti a  patomorfológiai osztályt. 

A zentai kórház Patomorfológiai osztálya kórszövettani diagnosztikát végez a zentai kórház számára, citológiai diagnosztikát a zentai kórház valamint a zentai Nőgyógyászati járóbeteg szolgálat illetve szupervizori minőségben a környező egészségházak számára. Az osztályunk boncolásokat végez a kórház illetve a zentai Egészségház számára.

Évi szinten kb. 4500-4700 szövetminta (bioptikus anyag), operációk alkalmával eltávolított illetve endoszkópikus eljárások során kapott szövetmintát dolgozunk fel. A minták makroszkópikus illetve mikroszkópikus diagnosztikáját a kórházunkban leggyakoribb ellátásban részesülő betegek emésztőszervrendszeri, nőgyógyászati, bőrgyógyászati, fül-orr-gége, ortophediai illetve urológiai szövetmintái teszik ki. Rendszeresen végzünk intraoperatív („ex tempore“) diagnosztikát elsősorban az emlő és nőgyógyászati patológia területéről. 

Évi szinten kb. 80-90 boncolást végzünk el, komplett makroszkópikus illetve mikroszkópikus leírássa, illetve az alapbetegség és a közvetlen halálok meghatározásával. 

Évente kb. 4500 citológia analizist végzünk el aminek leggnagyobb részét a cervix citológia teszi ki a méhnyak rákmegelőző állapotainak felfedezése céljából, illetve kisebb számban végezünk citológiai analizist a testüreg folyadékokból, illetve vékonytűvel kapott sejmintákból. 

Jelenleg az osztályunkon egy patológus-citológus szokorvos dolgozik, munkáját három, a kórszövettani laboratóriumban dolgozó laboráns, egy citológiai előszűrő segíti, illetve egy boncsegéd és takarítőnő tartozik még hozzánk. A rendelkezésünke álló patológusi rezidens munkahelyünk jelenleg még nincs betöltve. 

A kórszövettani eredmények átlagosan három munkanap altt kerülnek kiadásra kis, biopsziás anyagok eseténe, illetve átlagosan 4-5 munkanap alatt a nagy, operatív anyagok esetében.  

A citológia eredmények általában 1-2 nap alatt elkészülnek.

Azokban az aesetekben amikor a nekünk rendelkezésre álló klasszikus patológiai festési módszerek nem elégségesek a diagnózis felállításához rendelezésünke áll felsőbb intézmények az újvidéki klinikai központ illetve a szremszka kamenicai Onkológiai intézet konszultációs segítsége.  

A patológiai osztály munkaideje:

6.30-14.00 - hétfő és csütörtök

6.30-13.30 - kedd, szerda és péntek

Kontakt telefonok: 

024-815-111 272-es mellék - laboránsok

271-es mellék - Dr sci med Fenyvesi Attila - patológus-citológus szakorvos

e-mail: patologija@hospitalsenta@rs

 

 

Oklevél Küldetés Legjobb szülészet Szerbiában
Fontos telefonszámok
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.