Fizikális medicina és rehabilitáció

Fizikális medicina és rehabilitáció

Fizikális medicina és rehabilitáció

A cukorbetegség vagy diabetes mellitus (a további szövegben diabetes) a mai populáció krónikus betegségei közé tartózik és összefüggésben van az életmóddal.

Bevezető

Ez a betegség a glukóz transzportjának (szállitásnának) a zavara a szervezet rostjaiban. Glukóz keletkezik a szénhidrát bomlásánál, amely a vérbe kerül. Hormon, amelyik biztosítja ezt a folyamatot, az inzulin.
A glukoz felhasználása insulintól független serkentése mellett az izommunka fokozza az insulin hatásokat. Ezek a hatások talán fontosabbak étkezés utáni állapotban a diabetikusoknál, mivel az insulin plazmaszintje magasabb lesz a mozgás során. Az insulin önmagában és munka utáni állapotban főleg non-oxidativ irányba tereli a glukoz felhasználását. Az izommunka hatására az izomba felvett összes glukóz oxidációra kerül. A fizikai munka felnöveli az izom glukoz felhasználását, hosszabb távon pedig a testedzés javítja az izom insulin érzékenységét.
Ez az anyagcsere megbetegedése külön figyelmet igényel a fizikai aktivitásnál, mivel a betegeknél különbözőek a jelek.

Formája


A cukorbetegségeknek két elsődleges formája van:
I tipus – IDDM ( insulin dependens diabetes mellitus). Itt túl kevés insulin termelésről van szó. A betegség kezdete hirtelen amiből gyorsan jelenkezdhet a ketoacidózis. a beteg különböző stádiumokon megy keresztül.
II tipus – NIDDM (non insulin dependens diabetes mellitus). Ezekre a betegekre jellemző az insulin receptorok érzékenység csökkenése, vagy rezisztencia következik be. Ez a forma legtöbbször idős korban jelentkezik. 85%-95% ban az össz cukorbetegeknek jelentkezik II tipus. Ez a tipus lehet két formája:
-IIa – elhizás nélkül
-Iib – elhizással.
A különböző formákat különböző módokkal kezeljük. Az I tipusnál egyértelmű, hogyan meg kell tartani a cukorszintet a vérben, a II tipusnál csak általános tanácsokkal látjük el a betegeket. A tipustól függően a torna gyakorlatok is különbözőek.

Komplikációk a diabetesznél
Komplikációk lehetnek pillanatnyi és hosszantartók.
Rövid tartalmú komplikációk a:
- hipoglikémia
- diabetikus ketoaciosis (DKA)
- hiperoszmotikus, hiperglikémikus állapot (HHS).
Hosszantartó komplikációk pedig:
- a szemeken – retinopáthia
- a szíven – KV betegségek
- veséken – nephropáthia
- az idegeken – neuropáthia.
Figyelembe kell veni az esetleges komplikációkat amikor összeállitjuk a torna tervet.

A torna céljai
A mozgás hasznos mindekinek, egészségeseknek mint betegeknek is.
Tornázni lehet több célból:
1. cukorbetegség megelőzés céljábol
2. a célból, hogy ellenőrzés alatt tartsuk a cukor szintjét a vérben és megelőzük a komplikációkat
3. a komplikációk kezelése céljából

1. Torna a cukorbetegség megelőzéshez
A modern élet következményei mint elhízás, stressz stb lehetnek kiváltó okok a cukorbetegeknél. Abból a szempontból minden jól adagolt fizikai aktivitás segít a megelőzésben. Az hogy, hogy fogjuk adagolni a tornát több tényezőtől függ, mint az életkor vagy az általános állapottól.
Megelőzés céljából leginkább aerob féle edzést alkalmazunk, de egy részletes kutatás eredménye kimutatta, hogy a súlyemelés a középkorú férfiaknál hasznos lehet ott ahol nem alkalmazható az aerob torna.
2. Ha már kifejlődött a cukorbetegség, a torna szügségessége többszörös. Tudatosak, kihangsúlyozzák, hogy a vércukor szint regulácijához fontos csökkenteni a súlyból, de ne legyen az, az izom tömeg kárára, mert az izom fonotos szerepet játszik a cukor ellenörzésében. Testtömeg csökenést és izomtömeg megtartását elérhetünk megfelelő étrendel és tornával. A mozgás terápijának a diabetesznél biztosítania kell megfelelő egyenletes energia használatát, optimális növekedést (gyerekeknél) és bizonyos fizikai kondiciót (erőlétet).

A testmozgásnak a kedvező hatásai többszörösek: - erősödik a szívizom és a szövet oxygenációja
- gyorsul a lokális vérkeringés
- csökken az LDL és trigliceredek, növekszik a HDL
- növekszik az insulin anabolikus hatása a harántcsíkolt izmokra
- erősitő gyakorlatok hatnak az insulin szenzitivitására vagy is csökkentik a szövet rezisztenciját az insulinra.
Rendszeres fizikai aktivitás fontos a pszihomotorikus fejlődésre, növeli az önbizalmat, csökkeni a depresziót és feszültséget, erősíti az izomzat kitartását és elasztikuságát és inak flekszibilitását. A cukorbetegeknél ezek az eredmények még jelentősebbek.

Mivel a cukorbetegek 80 százaléka elhízott, a torna fő célja fogyás és testsúly megtartása. Ezért a tornázás folyamán fontos a kalória fogyasztás ami elérhető hosszantartó és tervezett gyakorlással.
3. Komplikációk esetében a tornának a célja csökkenteni a betegség következményeit. Legtöbbször a feladat az hogy a beteg visszanyerje elveszett funkcióit.
Ahogy a komplikációk sokszor ellenjavallatok is a tornának, nagyon fontos, előbb orvostól véleményezést kérni.
- Retinopáthiás betegnek tanácsoljuk, hogy ne emeljenek nagy súlyt és ne csináljanak megfeszítő tornákat amelyeknél emelkedik a vérnyomás és ezaltál történhet bevérzés a szemekben.
- Periferiális neuropáthiás betegeknek szintén nem ajánlatos a megerőltető fizikai aktivitás, se a futás (a károsodási foktól függöen), mert okozhatnak fekélyt sőt lábszárcsont stressz törést is.
- Mikroangiópáthiának az egyik formája a diabetikus nefropáthia, amely a proteinuriával és más változásokra utal a vese súlyos elégtelenségére. Viszont ez nem kizáró ok aktivitáshoz hanem óvatosabban kell kivitelezni a tornát.

Diabetikus betegek előkészítése a tornagyakorlatokhoz
Mikor hozzálátunk a tornához nagyon fontos kiegyensúlyozni a kívántságokat a lehetőségekkel.
- Mielőtt megkezdené a gyakorlatokat, a cukorbetek okvetlenűl kell, hogy konzuntáljon a kezelőorvosával.
- Tornázás előtt, a terhelési tesztekkel ki kell zárni a szívbetegségeket.
- A cukorbeteg felvilágosítva kell hogy legyen a lehetséges komplikáciokról és tudnia kell hogyan lehet azokat megelőzni.
- Álandoan ill. sűrűben kell ellenőriznie vércukrát és vizeletcukor szintjét, testömeget, vérnyomást, szívpulzust.
- Tudnia kell melyik fajta insulint szedi
- Mielőtt elkezdené a programot informálódjon melyik fajta mozgást fogja végezni: aerob, anaerob, hosszantartó, rövid, rekreatív vagy versenyszerű programot (versenyeknél növekszik az adrenalin szintje és a betegek ritkábban kerülnek hipoglikémiás állapotba, néha növekszik a vércukor szintje!).

Gyakorlat adagolás
A tornázás adagolást meghatározzák:
- a torna intenzitása
- kitartása és
- az ismétlés száma.
Minden cukorbetegnek meg kell határozni individuálisan a terhelést. VO2 max azt jelenti hogy mennyi maximális oxygén fogyasztás egy perc izom munkánál, bizonyos megterhelésnél.
 


Predgovor

Saveti za pacijente nakon operacije discus hernije škola ledjaPriredila:Visoki strukovni fizioterapeut
Potić Snežana

Oklevél Küldetés Legjobb szülészet Szerbiában
Fontos telefonszámok
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.