Tizenötezer euró értékű adomány

Tizenötezer euró értékű adomány

Tizenötezer euró értékű adomány
2016. nov. 08.

A Johannita Segítő Szolgálat hódmezővásárhelyi szervezete a magyar kormány segítségével mintegy 15 ezer euró értékű kórházi felszerelést adományozott a Zentai Közkórháznak. A segélyszállítmányt tegnap adták át az intézmény sebészeti osztályán.

Tizenötezer euró értékű adomány

Zenta és a hódmezővásárhelyi johanniták együttműködése huszonöt évre tekint vissza, és a tegnapi a tizedik humanitárius támogatás, amit a zentai kórháznak nyújtottak – nyilatkozta lapunknak dr. Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere, a hódmezővásárhelyi szervezet elnöke. Elmondta, hogy a mostani, mintegy 15 ezer euró értékű adomány 26 mechanikus rendszerű, többfunkciós, traumás betegek ellátására is alkalmas kórházi ágyat és ágybetétet, egy kisebb urológiai műtőasztalt, rollátorokat (kerekes, kapaszkodós járókeret), néhány tolószéket és egyéb gyógyászati segédeszközöket, valamint kórházi takarításhoz szükséges eszközöket tartalmaz. Dr. Kószó a jelenlévőket emlékeztette, hogy a zentai és a hódmezővásárhelyi kórház néhány évvel ezelőtt együttműködési szerződést is aláírt, amelynek köszönhetően a két intézmény testvérkapcsolatot is kötött. Kiemelte, hogy a kórházi felszerelést a magyar kormány és Hódmezővásárhely polgármesterének a támogatásával juttatták el Zentára.

Dr. Grezsa István kormánybiztos elmondta, hogy a magyar nemzetpolitika örömmel vett részt a segély eljuttatásában, s ez jól jelképezi, hogy a huszonegyedik században mire is törekszik az anyaország, ez pedig a világ magyarságának egy nemzeti közösségbe történő szervezése. Megjegyezte, hogy csak így lehet szembenézni azokkal az új kihívásokkal, amelyeket a vajdasági magyarság is megtapasztalt, s kiemelte, hogy a magyar nemzetpolitika tartományunkban kifejtett erőfeszítéseinek köszönhetően az Európa Kollégium teli van diákkal, s megemlítette a folyamatban lévő hároméves gazdaságfejlesztési programjukat. Hozzátette, hogy a magyar nemzetpolitika keretében finanszírozzák a közeljövőben tartományunkban elkezdődő nővérképzési programot is. Hangsúlyozta azt is, hogy mivel a zentai az egyetlen vajdasági magyar kórház, ezért az anyaországnak mindent meg kell tennie, hogy az intézmény minél korszerűbb legyen, s minél inkább betegbarát körülmények közepette működjön. A rászorultság azonban nem köthető egyetlen nemzethez sem, ezért nemcsak a magyarok, hanem minden itt élő nemzet javát kívánják szolgálni. Hozzáfűzte, hogy az elmúlt negyed évszázadban a Johannita Segítő Szolgálat nemcsak a magyarlakta területeken volt jelen, hanem a háborús időszakban jelentős segélyszállítmányokat juttatott el szűkebb Szerbia területére is.

Ceglédi Rudolf, Zenta polgármestere emlékeztetett, hogy a Hódmezővásárhellyel ápolt fél évszázados testvérvárosi kapcsolatnak és a két város kórháza együttműködésének köszönhetően az elmúlt években számos segély érkezett, amit a község egészségügyi ellátásának a javítására tudtak fordítani. Kiemelte, hogy a közkórház nemcsak a zentaiakat szolgálja, hanem a térségben mintegy 100–150 ezer embert, ezért is rendkívül fontos, hogy minél korszerűbb felszereléssel tudjanak az orvosok gyógyítani.

Forrás: Magyarszó 

Oklevél Küldetés Legjobb szülészet Szerbiában
Fontos telefonszámok
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.